Home
Terug
Verder
Verder

 

We lopen verder en komen langs de Katholieke Universiteit Leuven, het is natuurlijk een bekende universiteitsstad dus er zijn talloze faculteiten door de gehele stad en begrijpelijk zijn er dan ook een enorm aantal studenten.(26000).  De ontgroeningsperiode is ook gaande, dus dwaze uitspattingen zijn aan de orde van de dag.. Even verderop staat de bibliotheek, ook weer een schitterend gebouw; Leuven is echt de moeite waard en

Vanuit de markt in het centrum zien we de St. Pieterskerk die gewoon wit is, net schoongemaakt, want, zo meldde een Leuvenaar, hij was helemaal zwart. Op hetzelfde plein staat ook de Belgische Nationale Bank, ook in dezelfde stijl opgetrokken.

Gelukkig is het weer redelijk goed, wel wat koud nog ’s morgens maar droog en de zon zal zich vandaag ook laten zien, zo zijn de vooruitzichten. Omdat we midden in de stad zitten staan we vrijwel direct bij het schitterende stadhuis waarin de VVV gevestigd is en we laten ons voorlichten over de bezienswaardigheden van Leuven. We krijgen een beschrijving voor 2 wandelroutes, een van 4 km en een van 2,5 km en we besluiten ze allebei maar te lopen.

Om 8 uur staan we op en we horen dat Elly ook al onder de douche staat. We hebben om 9 uur afgesproken voor het ontbijt en dat geeft mij even de tijd om het verslag bij te werken. Vandaag zijn we van plan om Leuven te verkennen.

Maandag 27 oktober.

Herfstvakantie 2003 - Standplaats Leuven (België)

De prachtige gebouwen zijn ’s avonds verlicht en ik heb nog geprobeerd om tijdopnames te maken. Of het gelukt is zal blijken als ik de foto’s ingelogd heb.

Elly houdt het bij een vleesspies en Anita neemt een voortreffelijke forel. Alles met de nodige drank, heel divers, van bruis-

hier. Gerard kiest een locatie uit, “De

We worden door de receptie op weg geholpen naar diverse straatjes en pleintjes waar allemaal eetgelegen-heden zijn, en dat zijn er wat vanwege de vele studenten

Maar ja, we komen uiteindelijk in het hotel aan en de gereserveerde kamers zijn dan ook onmiddellijk ter beschikking. We installeren ons en dan heeft Elly alweer koffie gemaakt. Inmiddels is het al weer donker en we maken ons klaar om een restaurantje te zoeken.

We gaan met de Citroën van Elly en zij rijdt dan ook in hoog tempo over de Napoleonsroute, de A2 in Nederland tot Stein en dan België in, weer over de Belgische A2 naar Leuven. In Leuven geeft het zoeken naar het Holiday Inn wat problemen omdat de kaart wel goede routes aangeeft, maar omdat de Leuvenaren de helft van de wegen heeft afgesloten en tot voetgangersgebied heeft gepromoveerd, zodat omrijden tot problemen leidt.

Om 10 uur praten we nog wat bij en besluiten morgen naar de scheepsliften te gaan kijken, maar daarover morgen meer.

den bij een pizzeria, “Da Tonio” en doen ons tegoed aan de Italiaanse specialiteiten van het etablissement.

Op de korte route zien we een ouderwets postkantoor, een gebouw uit 1894. De St. Pieterskerk aan de andere kant, zonder toren en de St. Geertruikerk. Er is hier ook een begijnhof, kleiner dan vanmorgen en nog geheel in de steigers want het is in reconstructie. Toen we aankwamen zondag stonden we hier ook met de auto en konden niet verder de stad in. Een Leuvenaar wees ons toen de route via de ring en het station. De korte route is niet zo interessant, je zou deze eerst moeten lopen. Enfin op een moment hadden we er genoeg van en we dronken op de markt in een van de oude cafeetjes maar een borreltje en we waren om 5 uur weer terug in ons hotel. Om half acht zoeken we een geschikte locatie om nog wat te eten en belan-

Om 2 uur hebben we bij een Turk Kebab gegeten en om 3 uur zijn we weer bij het stadhuis omdat we een rondleiding hadden besteld. Ook binnen is het schitterende gebouw prachtig met hoge plafonds met fresco’s, muurschilderingen, meubels en ornamenten. Verder hield de explicatie niet zoveel in, dat trouwens door het gemixte gezelschap tweetalig gedaan werd.

De bekende Pater Damiaan, de Belgische priester die bij de Leprozen werkzaam was geweest en zelf temidden van de Leprozen ook aan Lepra is gestorven werd in 1936 teruggebracht (in een kist natuurlijk) naar Belgie en er werd een crypte voor hem opgericht en die staat dus nu in de kelder van deze kerk, geheel in stijl met gewelven en al. Bijzonder om dat eens te zien, terwijl je er eigenlijk gewoon voorbij zou lopen.

De Antoniuskapel ziet eruit niet de moeite waard te zijn om te bekijken, maar we gaan toch ook naar binnen. Een betrekkelijk lelijke kerk blijkt binnen supermodern te zijn en ook prachtig ingericht.

Troubadour”, -een etablissement die 2 vestigingen heeft, althans 2 adressen, want later bleek dat het restaurant doorliep naar een andere straat,- en we bestellen natuurlijk mosselen, het zijn de beste kwaliteit mosselen uit Zeeland die in Nederland niet te krijgen zijn; exportkwaliteit heet dat.
water (spa rood) tot Amaretto en daartussenin koffie, wijn, witte port, rode martini, tonic en advocaat met slagroom. Toch gingen we niet dronken naar het hotel terug en we hadden zelfs nog fut om even een rondje te lopen door het schitterende centrum van Leuven.
slechts 2 uur rijden van huis. Het is alweer koffietijd en cafe de Commerce is er goed voor. Een ouderwets Bels cafeetje. In de St. Michielskerk staan nog 5 grote, dubbele biechtstoelen, maar alle priesters zijn afwezig, dus ik zit er nog mee……, verder komen we nog langs de O.L.Vrouw ter koord, ook weer een kerk, want die zijn er hier in overvloed en lopen dan verder door het Donatus Park bij de St. Kwintenskerk en daar is ook het Groot begijnhof dat stamt uit 1232 en door de Unesco op het werelderfgoed geplaatst. Het is een schitterend complex dat geheel gerenoveerd is en weer bewoond (meestal door professoren). Dwars door het begijnhof loopt ook de rivier de Dijle, die Leuven ooit toegang gaf tot de haven van Antwerpen en dus de Noordzee, terwijl vroeger Brugge natuurlijk de zeehaven was.
De Antoniuskapel ziet eruit niet de moeite waard te zijn om te bekijken, maar we gaan toch ook naar binnen. Een betrekkelijk lelijke kerk blijkt binnen supermodern te zijn en ook prachtig ingericht.
 

 

 

 

 

27 oktober 2003.