Home
Terug
Verder
Verder

Hongarije

 

Nou, daar gaan wij dan een kijkje nemen, maar heel summier. We trekken van Budapest naar Eger in het oosten, vandaar naar Szeged in het zuidoosten, dan naar Hosszuheteny en Pecs in het zuidwesten en dan weer terug naar Budapest. We blijven overal 2 nachten.

Proloog.

We hebben een reisje geboekt naar Hongarije; 12 dagen uit en thuis met de bus en er blijken maar 16 mensen mee te gaan, dus we hebben geen klagen over beenruimte ditmaal. Wel is het zo dat in Budapest een aantal mensen worden opgepikt die dezelfde reis maken maar vliegend beginnen. In ieder geval zijn de lange ritten door Duitsland en Oostenrijk aangenaam door de ruime zitplaatsen.
We hebben dit reisje geboekt omdat we geen verre bestemming hebben gekozen begin dit jaar in verband met de terroristische dreigementen, waar later het SARS probleem nog aan werd toegevoegd. Overdreven misschien, maar achteraf zijn we blij dat we slechts een ruime week van huis zijn omdat Herman 6 september trouwt en we er nogal wat werk voor op onze schouders hebben gehaald (eigen schuld), zodat we de overgebleven tijd hard nodig hebben.
Zaterdag 26 juli vertrekken we vanuit Didam, waar we ’s-morgens om 9 uur moeten zijn. We gaan met de auto er naar toe en ontmoeten daar onze vaste reisgenoten Gerard en Elly, die vanuit Stevensbeek er ook met de auto heen komen. De eerste dag rijden we naar een overnachtingsadres in Zuid-Duitsland, nl. Amberg in hotel Altstadt.
We zullen de eerste dag veel rijden, ca 650 km en omdat we natuurlijk eerst nog koffie moeten drinken en nog wat stops maken onderweg voor koffie en lunch zullen we met een gemiddelde snelheid van 85 km per uur, wanneer we om 10 uur vertrekken, daar om ongeveer 19:00 uur aankomen. Wanneer we ons dan wat opgefrist hebben en gedineerd, denk ik niet dat ik de computer nog uit kast haal om mijn verslag te schrijven en te verzenden. Mijn eerste bericht kunnen jullie dan ook verwachten wanneer wij op zondag Budapest bereikt hebben. Hopelijk is het er niet zo warm als het in Nederland was de afgelopen weken, maar mooi zomerweer is toch ook gezellig, dan kan ik ook mooie foto’s maken.
Hongarije is al lang het meest westerse land van Oost-Europa. Het land wordt als een eiland omsloten door de Karpaten en ligt midden in Europa. In 1919 wordt de Hongaarse republiek uitgeroepen en in de 2e wereldoorlog heeft het de zijde van nazi Duitsland gekozen. Na de oorlog wordt Hongarije een volksrepubliek. De opstand tegen het communisme van 1956 wordt neergeslagen. In 1989 wordt het eenpartij systeem afgeschaft en op 2 mei 1990 wordt het eerste vrij gekozen parlement geďnstalleerd. In 1999 wordt Hongarije lid van de NAVO. Hongarije is ongeveer tweemaal zo groot als Nederland en heeft ca 10 miljoen inwoners, waarvan ca 2 miljoen in Budapest. Er zijn een aantal
Hongarije heeft IT-bollebozen. De wiskundige Erno Rubik werd door zijn kubus over de hele wereld beroemd, en de oprichter van Intel (U weet wel, ’s-Werelds grootste chipmaker,” Intel inside”) werd in 1956 in Hongarije geboren. Ook muzikaal heeft Hongarije veel te danken aan Frans Liszt, Béla Bartok en Emmerich Kalman.
minderheidsgroepen, maar de grootste groep zijn de zigeuners, de Sinti en de Roma; naar schatting 600.000, maar waarschijnlijk zullen het er het dubbele aantal zijn.